1300% økning av Kia-tyveri etter TikTok-trend
1300% økning av Kia-tyveri etter TikTok-trend
1300% økning av Kia-tyveri etter TikTok-trend

1300% økning av Kia-tyveri etter TikTok-trend

«Kia boys» trenden, som går ut på å stjele og villmannskjøre biler sprer seg i flere amerikanske storbyer.

Kun ved hjelp av en ulåst bil og en USB-kabel har nå en sosiale medier-trend kalt «Kia Boys» blitt skapt. Enkelt forklart går det ut på å stjele spesifikke modeller fra Kia og Hyundai som mangler startknapp. Grunnleggerne av trenden har funnet en måte å komme forbi bruken av nøkkel ved å koble til en USB-kabel under plastdekselet på rattstammen, for så å stikke av med bilen.

Det er en av en hel haug videoer på nettet som hashtagges med #Kiaboys, for eksempel denne fra Tiktok-brukeren busterdouglasthethird:

Videoer på sosiale medier viser svært hensynsløs kjøring, og det er allerede meldt både skadde og drepte. 

Spesielt i byen Milwaukee i Wisconsin har dette vært et svært utbredt problem, hvor trenden først startet i 2021. Rystende nok viser det seg at brorparten som utfører dette er mellom 14-17 år, ifølge Carscoops. En politiavdeling melder at over halvparten av ranene er utført av noen 16 år eller yngre. Men det er ikke bare i Milwaukee at dette har blitt et problem. Flere storbyer melder om den økende trenden. St. Petersburg i Florida meldte blant annet at 23 av 56 biltyveri siden 11. juli har vært av merkene Kia eller Hyundai, og har brukt Twitter til å oppfordre eiere av de spesifikke modellene om å være påpasselige med å låse bilen, blant annet med hashtaggen #LockItUp

Dette skriver politiet i St. Petersburg på twitter:

 

Cody Lance hos St. Petersburg Police Department sier at han oppfordrer i tillegg eierne av disse bilene til å kjøpe rattlås, og gjerne parkere bak andre biler. Også andre steder er trenden på vei opp. I St. Paul, Minnesota blir det rapportert en 1300% økning av tyveri av Kia i år sammenlignet med i fjor, og en 854% økning av Hyundai-tyverier. I Grand Rapids, Michigan er omtrent 45% av biltyverier av samme merke, og man ser også utviklingen i St. Louis, Memphis, Cincinnati og Colombus.

I følge Carscoops har både Kia og Hyundai forklart at de er opplyste om saken, og forteller blant annet at alle deres nye modeller har blitt utstyrt med startsperre for å unngå lignende situasjoner.