2024 J.D. Power kvalitetsundersøkelse: Dodge fra første til sisteplass!
Dodge tok førsteplassen i fjor med mye HEMI innabords. Nå har de sluttet med HEMI og faller til sisteplass.
2024 J.D. Power kvalitetsundersøkelse: Dodge fra første til sisteplass!

2024 J.D. Power kvalitetsundersøkelse: Dodge fra første til sisteplass!

RAM-feiring, Toyota-suksess, Alfa Romeo-krise og fullstendig Dodge fiasko. Nybilkjøperne har talt.

2024 J.D. Power Initial Quality Study ser på antall feil per 100 biler for hver enkelt bilmodell, som inntreffer i løpet av de første 90 dagene etter at den nye eieren har kjøpt bilen. Feil som måles er alt fra Infotainment og elektronikkproblemer, til mer alvorlige problemer rundt drivverk. Det betyr at det på papiret er enklere for biler med lite avansert teknologi å komme godt ut av det, og ikke uventet havner RAM og deres solide pickuper på førsteplass med 149 feil per biler.

 

Deretter kommer andre merker med mange rimelige enkle modeller i form av Chevrolet, Hyundai, Kia, Buick og Nissan, mens Porsche er beste premium-merke på syvendeplass totalt med 172 tett fulgt av Lexus med 174. Andre premiummerker som  BMW, Mercedes, Cadillac, Land Rover, Lincoln, Audi og Volvo havner alle dårligere enn 200, med Audi og Volvo som vanlig med dårlige tall i form av 241 og 242. Men det blekner mot Dodge som har raknet helt og leverer katastrofetall i form av 301 feil per 100 biler.  

Det er ekstra oppsiktsvekkende all den tid Dodge vant undersøkelsen i 2023. Å falle fra 140 til 301 på ett år er ekstraordinært dårlig. Kanskje burde de holdt seg til store V8-motorer for all fremtid? Et annet merke som har raknet helt er Alfa Romeo som tok andreplassen i fjor, men som nå faller som en stein ned til 27.plass. Det er for øvrig verdt å merke seg at elbilmerkene Tesla, Rivian og Polestar ikke oppfyller kriteriene for å være offisielt med i undersøkelsen, men hvis så var tilfellet så viser tallene at Polestar er enda verre enn Dodge.

Ellers viser undersøkelsen at elbiler og ladbare hybrider må mer tilbake til forhandlerne etter kjøp for problemløsning av ulik sort, med 266 feil per 100 biler. Bensin og diesel har i gjennomsnitt 180 feil.

Totalt er det en mengde kategorier man kan vinne priser i, og Toyota tar flest priser med beste bil totalt i form av Lexus LC med 106 PP100, mens Lexus IS er beste premium sporty compact, Lexus LC beste premium sporty car og Lexus UX beste subcompact luxury SUV.

I tillegg vant Toyota platinaprisen for sin fabrikk Takaoka 2 i Japan med ultralave 16 feil per 100 biler. For fabrikker i Nord-Amerika ble det delt førsteplass og gullpris til Toyota og Honda med deres fabrikker i Ontario, Canada som begge hadde 24 feil per 100 biler. Beste europeiske bilfabrikk ble BMW sin fabrikk i Born, Nederland som vant gullpris med 25 feil per 100 biler, tett fulgt av to Porsche-fabrikker i Tyskland på sølv og bronseplass.