Cadillac satser på Formel 1!
Cadillac satser på Formel 1!
Cadillac satser på Formel 1!

Cadillac satser på Formel 1!

Er allerede langt på vei i å få på plass et team sammen med Andretti.

For de som følger med så har det vært en dårlig bevart hemmelighet at Andretti Autosports ønsker seg inn i Formel 1. Det amerikanske laget eid av Michael Andretti kjører i dag i flere klasser av Indycar og Formel E, og de siste par årene har de sirklet seg rundt formel 1-sirkuset. Det har dog ikke vært enkelt, men dyr inngangsbillett, samt lite medgjørlighet fra Formel 1 selv, så har det ikke gått noen vei. Det er inntil nå.

 

F1 har nemlig først og fremst ønsket seg offisielle bilmerker inn i sporten, og har dermed gitt vanlig konstruktører en kald skulder. Nå blir F1 nødt til å høre på Andretti, da de har gått sammen med mektige GM for å få til et lag. USAs største bilfirma i samarbeid med et av landets største racing-team er vanskelig å overse, spesielt for en franchise som stadig ønsker seg inn i det amerikanske markedet.

Dette kommer frem i kjølvannet av nyheten om at FIA var klare til å ta imot søknader om potensielle nye team i sporten. Andretti og GM har allerede diskutert strategi i flere måneder, og har planene og samarbeidet har kommet ganske langt allerede. Andretti har allerede kommet i gang med bygging av et hovedkvarter og fabrikk for teamet i Indiana, og GM sine fasiliteter vil hjelpe til med blant annet det aerodynamiske og motorutvikling. Så kommer det neppe som en bombe at det også vil komme en satellitt-base på Europeisk jord også, i likhet med de fleste andre teamene.

 

Når det kommer til motor er det ikke gitt hva teamet skal kjøre med enda. Andretti har tidligere vært i forhandlinger med Renault angående en motordeal, da de satset på et frittstående team. Om dette blir aktuelt med GM i ryggen vites ikke, men i samme åndedrag kan det også nevnes at Andretti bruker Honda-motorer i Indycar den dag i dag, så man skulle tro at det finnes flere dører åpne angående motorleverandør før GM potensielt kommer med et eget program. Akkurat når laget kan stå på griden er litt opp til både FIA og teamet selv, men trolig snakker vi 2026.

Hør podcasten:
Vi rangerer F1-førerne fra 2022-sesongen!

Man hører stadig hvor nære merker og fabrikker er å komme inn i F1, uten at det blir noe av. Se for eksempel Porsches forsøk nå i høst. Mye tyder dog på at Andretti og GM mener alvor. De har allerede ansatt en teknisk direktør, og det er allerede uttalt at teamet ønsker minst en Amerikansk sjåfør. Her skal man ikke se bort i fra at Andrettis Indycar-fører, Colton Herta, står høyt på listen. Herta var allerede sterkt ryktet til et sete i Alpha Tauri i høst, men avtalen falt igjennom til fordel for Nederlandske Nyck De Vries.

Andretti selv forteller videre at sammen med GM vil de nå følge prosedyrene og de stegene som trengs under FIAs evalueringsprosess.
- På mellomtiden fortsetter vi å optimistisk forberede oss om vi skulle være så heldige at Andretti Cadillac blir formelt godkjent som en Formel 1-utfordrer, uttaler Andretti.
FIA-president, Mohammed Ben Sulayem, har også uttalt seg rundt Andretti Cadillacs potensielle inntog i sporten:
- Dagens nyheter fra USA er enda et bevis på veksten som Formel 1 har under FIAs ledelse. Det er spesielt fint å se interesse fra to ikoniske merkevarer som GM Cadillac og Andretti Global. All interesse vil selvfølgelig måtte følge strenge prosesser og protokoller, og slike ting vil ta måneder å få bekreftet.

 

Med andre ord er kanskje en offisiell uttalelse om at Cadillac står på griden fortsatt en god stund unna, men med informasjonen og uttalelsene som har kommet så langt er det mye som tyder på at Andretti Cadillac står på griden i 2026 som det 11. teamet i Formel 1!