Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024: To vinnere som viser at bilhobbyen er i endring
Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024: To vinnere som viser at bilhobbyen er i endring
Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024: To vinnere som viser at bilhobbyen er i endring

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024: To vinnere som viser at bilhobbyen er i endring

Årets utstilling viser at det blåser en ny vind over bilhobbyen, og samtidig fikk man rekordtall i publikumsinteresse.

Interessen for utstillinger og show med klassiske biler er skyhøy, noe den ekstremt prestisjetunge Concorso d’Eleganza Villa d’Este viste til fulle nå i helgen. Lørdag er begrenset tilgang for utstillere, spesielle gjester og inviterte deler av media på Villa d’Este, men søndagen på Villa Erba (begge de to utstillingsstedene er i rimelig nærhet av hverandre) kan alle kjøpe billetter til. Det formelig svermet av folk på søndagen, som resulterte i at det ble utsolgt tidlig i billettluken, som betyr nærmere 12.000 tilskuere. Det er et særdeles godt tall for en utstilling som kun byr på Concours-biler (altså ingen ombygde biler).

Jeg vil si at hovedtyngden av publikum var under 45 år, og det var enorme mengder yngre entusiaster i tenårene eller tjueårene rundt omkring. Dette er godt nytt for bilhobbyen, og på lørdag fikk man også et bevis for at det blåser en yngre vind. For til stor overraskelse for veldig mange var det en 1995 McLaren F1 som vant publikumsprisen. Det er første gangen en 90-talls bil vinner prisen.

 

På søndag var det tid for den aller gjeveste prisen, Best of Show, hvor en internasjonal jury av utvalgte dommere kommer frem til vinneren. Og vinneren ble enda mer overraskende enn McLaren F1 dagen før. For første gang i historien vant en urestaurert bil Best of Show på en Concours-utstilling, noe som kan få store ringvirkninger (som jeg vil komme til i en egen artikkel om noen dager). Bilen som vant er en 1932 Alfa Romeo 8C 2300 (en av ti Spidere med Figoni karosseri). Sensasjonelt nok visste så å si ingen om bilen før 98-årige Henri d’Autichamp viste den fram i 2014. Han hadde fått bilen i bursdagsgave av sin far i 1937, og hadde siden eid og pleid bilen i 77 år! Det er en makeløs historie, og bilen er helt i originalstand, med alle bruksmerker intakt etter aldri å ha vært restaurert. Den ble vist på Pebble Beach i fjor, og nå altså Villa d’Este i år hvor den tok den aller gjeveste premien.  

Utover dette fikk publikum muligheten til å se de aller mest minneverdige og vakreste bilene fra BMWs berømte Art Car samling, og det var også laget til en utstilling for å hedre designmesteren Marcello Gandini med alt fra Citroën BX til Bugatti EB110. Kort fortalt: Nok en gang var Villa d’Este en perfekt hyllest til skjønnhet og eleganse innen bilhobbyen.