Den drøyeste biltrenden av dem alle?
Den drøyeste biltrenden av dem alle?
Den drøyeste biltrenden av dem alle?

Den drøyeste biltrenden av dem alle?

Store felger og senk med luftfjæring? Det gjør alle. Hvorfor ikke gå for Swangas?

Siden åttitallet har det kreative bilmiljøet i Houston (hovedsakelig av farget/latino opprinnelse - kulturen og miljøet blir ofte kalt Slabs), vært kjent for sine spesielle biler. Med fargeglade lowriders på den ene siden (ofte med fjæring som gjør dem istand til å hoppe, og med fargerike lakkjobber – noen av dem rene kunstverk i utførelsen) og i nyere tid donks (personbiler med ekstremt store hjul og felger, som gjør at de får et monster truck lignende stuk) på den andre siden.

Vi snakker altså om et alt annet enn konservativt og forgubbet bilmiljø, og de siste årene har såkalte Swangas blitt et status-symbol innen Slab Culture. Her snakker vi om felger hvor lange stenger stikker ut og samles i en spiss, og som gjør at det hele får et visst Ben-Hur preg. I Slabs-miljøet kalles disse vilt overdrevne felgene for Swangas (eller elbows – siden de ligner på en albue), og man snakker om poke, som går ut på hvor langt fra felgen pynten strekker seg (how far they poke).

Etter hvert har miljøet i Houston (samt Louisiana og en del andre byer)  – uansett om det er lowriders, donks eller mer vanlige utførelser – fått en stadig større andel biler med Swangas, som er blitt en trend. Og tro ikke at det bare er amerikanske biler fra 70 og 80-tallet som har Swangas. Googler du litt finner du både nye Lexuser og Porscher med Swangas, for felgene er blitt et status-symbol, og er hyppig representert i musikkvideoer fra hip-hop og rap-scenen.

Vil en slik trend også kunne nå det norske bilmiljøet? Sannsynligvis ikke, av den enkle grunn at disse felgene er lovlige i USA, mens myndighetene her hjemme sannsynligvis ville fått hjertestans av synet. I USA handler det om total lovlig bredde på bilen, ikke om hvor langt ut felgene stikker, og i så måte er de fleste dually trucks (store pickuper med doble bakhjul) nærmere maksgrensen i USA enn en vanlig bil med Swangas. I Norge er ikke loven fullt så fleksibel, for å si det slik…

Men det er kanskje like greit? Hva er din mening om Swangas? Tøft eller tåpelig? Eller noe midt imellom? 

Som de sier i H-Town: If you ain’t pokin’ you must be jokin’