Den mest komplekse lakkjobb du får kjøpt på en ny bil
Den mest komplekse lakkjobb du får kjøpt på en ny bil
Den mest komplekse lakkjobb du får kjøpt på en ny bil

Den mest komplekse lakkjobb du får kjøpt på en ny bil

BMW og kunstneren Jeff Koons har gått sammen om å lage en limited edition modell som tar pusten fra de fleste.

I oktober fikk jeg se denne bilen på nært hold inne i et lite spesialbygg som BMW hadde satt opp. Før jeg gikk inn måtte jeg gi fra meg kamera og mobil, for det var strengt fotoforbud. Synet som møtte meg var overveldende.

Et makeløst kunstverk av en bil. Jeff Koons. En genial amerikansk samtidskunstner, som står for popkunst og surrealisme, og som har oppnådd ekstremt høye salgssummer på noen av sine verker, noe som ikke er hverdagskost for kunstnere som faktisk fortsatt er i live. Hans stålskulptur «Rabbit» fra 1986 (en av tre), ble i 2019 solgt for 91 millioner dollar.

Bilen jeg fikk se heter 8 X JEFF KOONS, og nå er den offisielt presentert, så nå kan jeg skrive om den. Veldig kort forklart har BMW gitt kunstneren Jeff Koons frie hender til å skape sitt eget visuelle uttrykk på en BMW M850i xDrive Gran Coupe. Høres det kjent ut, så er det fordi BMW har lang tradisjon for utrolige kunstneriske prosjekt i form av sine Art Cars, dekorert av legendariske kunstnernavn (som Jeff Koons i 2010).

Men denne gang har man gjort det litt annerledes. For 8 X JEFF KOONS vil bli laget i et begrenset opplag på 99 eksemplarer, og det betyr at dette blir et garantert framtidig samleverk.

Det er også en bil hvor det er lagt ned et enormt arbeide, først og fremst for å kunne presentere Koons fargesprakende kunst på den måten det fortjener. Selve donorbilen er grei, og rent teknisk er det ingen endringer. Men den utvendige lakken er et kapittel for seg. Hver av de 99 bilene er behandlet på samme måte, og det involverer 11 ulike eksteriørfarger, og en voldsomt tidkrevende prosess hos BMW hvor alt må utføres med kirurgisk nøyaktighet. Grunnet den enormt komplekse lakkjobben som tar 285 timer per bil, vil man ikke klare mer enn 4 ferdigstilte biler i uken ifølge BMWs presseskriv.

I tillegg får man også et interiør som skiller seg fra originalen, med iøynefallende Spider-Man aktige seter i rødt og blått, og et Jeff Koons koppholder-panel med artistens signatur. Koons signerer også manualen til bilen, og med på kjøpet får man et stort Certificate of authenticity som verifiserer at dette er en av de 99 bilene. Prisen i USA er 350.995 dollar, som er rundt 250.000 dollar mer enn en standard 2023 M850i Gran Coupe, som koster rundt 100.000 dollar.

I 2010 lagde Jeff Koons en Art Car for BMW (en M3 GT2 som deltok i Le Mans), og elementer fra denne bilen kan ses på den nye 8 X JEFF KOONS. Det handler om eksplosjoner av farger, og en feiring av fart og tegneseriekultur. Linjene som blir større bakover mot bilen, Ordet Pop! og skyen langs sidene skal symbolisere kreftene og hastigheten til bilen, ifølge Koons selv. «Den blå fargen symboliserer universets uendelighet, og jeg liker tanken om en global bil. Det som er viktig er hvordan vi forholder oss til hverandre. Dette er min drømmebil! Jeg har ønsket å skape en special edition BMW i lang tid, den er sporty og flashy, samt minimalistisk og konseptuell. Jeg kan ikke vente å kjøre den, og jeg håper at folk vil glede seg over bilen like mye som jeg gjør», forteller Koons. 

Her er det bare en ting å si: Løp og kjøp! For hvor ofte har du sjansen til å kjøpe en nydelig BMW med lakkdekor fra selveste Jeff Koons?