Derfor heter den Amazon
Derfor heter den Amazon
Derfor heter den Amazon

Derfor heter den Amazon

Gresk mytologi og et tysk motorsykkel- og mopedfirma var begge involvert i grunnen til at Volvo døpte sin klassiker for «Amazon».

I september fyller den folkekjære Volvo Amazonen 65 år, men visste du at det er stort sett i de nordiske landene at den er kjent som nettopp Amazon? Den første uka i september, 1956, rullet bilen ut for første gang. Den skulle bli kalt opp etter kvinnelige krigere fra gresk mytologi. Nemlig «Amazone». Da den ble lansert var den forsvenskede utgaven av modellen: «Amason».

Les om da Geir Andres flotte Amazon var ukas bil!

Men det skulle ikke bli like enkelt å kalle bilen for Amason. I Tyskland var det nemlig et motorsykkel- og mopedfirma ved navn Kreidler som nettopp hadde registrert navnet på ett av sine kjøretøyer. Etter knallharde forhandlinger endte det opp med at Volvo kunne bruke modellnavnet, men kun om de byttet S-en med Z, og de fikk kun bruke det i Norden. I resten av verden ble de nødt til å bruke modellnavnet 120, og ved lansering var det modellene 121 og 122S med en litt kraftigere motor som var mulig å få tak i. Selv om ikke bilen fikk hete Amazon andre steder enn i Norden, så er det fortsatt det bilen først og fremst blir kalt blant entusiaster.

Sjekk ut Kjell Haralds Amazon på luftfjæring! 

Bilen de viste frem var tegnet av 26 år unge Jan Wilsgaard, og det var den første bilen med pontong-karosseri fra Volvo. (lukket karosseri gjennom hele designet, uten enkeltstående skjermer elller stigbrett.) Wilsgaard ble også mannen som senere ble sjefsdesigner for det svenske merket, og tegnet blant annet 140, 240 og 740. Etter hvert kom den populære bilen både som to-dørs og stasjonsvogn, og dette er også verdens første bil som hadde setebelter foran som standardutstyr. Senere ble også bilen verdens første med trepunktsbelter som standard. Mellom produksjonsårene 1957-1970 ble alt i alt 667.791 Amazoner laget. Volvo selv antok i 2016 at omtrent 8 prosent av svensksolgte Amazoner er på veien den dag i dag.