Det amerikanske salgssjokket
Det amerikanske salgssjokket
Det amerikanske salgssjokket

Det amerikanske salgssjokket

Etter 90 år på salgstoppen må GM overlate tronen til erkerivalen fra Japan.

1931. Al Capone blir idømt 11 års fengselsstraff for skattesnusk, Empire State Building blir ferdigstilt og General Motors blir USAs mestselgende bilkonsern. Det er en posisjon GM aldri har gitt fra seg i årene som har fulgt, og det har til tider virket utenkelig at noen kunne selge flere biler på hjemmemarkedet enn General Motors.

Men nå har det skjedd. Tallene fra 2021 er klare. GM solgte totalt 2.218.228 biler i USA i 2021. Toyota solgte totalt 2.332.262 biler i USA i 2021. Noe som betyr at etter 90 år på toppen av salgslistene, må GM overlate tronen til sine japanske rivaler.

For GM sin del er ikke 2021 spesielt lystig lesning. Totalt har salget gått tilbake med 13 prosent, med et katastrofalt siste kvartal med 43 prosent nedgang. Toyota på sin side økte salget med 10 prosent. Disse tallene vil nok bli grundig analysert, men man vet at en viktig årsak til GMs nedgang er leveringsproblemene tilknyttet halvleder-mikrochips som er essensielle for elektronikken i nye biler. Denne problematikken rammet alle bilfabrikanter, men det ser ut som Toyota klarte seg bedre gjennom dette enn GM, og de klarte også å holde et jevnere tempo enn GM og Ford når det gjaldt stopp på produksjonslinjene grunnet Covid-19 pandemien. Men kanskje aller viktigst var GMs manglende evne til å levere nye pickuper grunnet mangel på deler. At GM solgte 64.000 færre Chevrolet Silverado enn i 2020 (som var enda verre pandemi-messig), sier sitt om delemangelen

For de ulike merkene fra GM var salgsnedgangen hos Chevrolet 44,7 prosent, mens Cadillac gikk ned 47,8 prosent. Buick falt med 34,8 prosent, mens GMC falt med 37,7 prosent. Dette er på papiret katastrofale tall, men talspersoner for GM sier at konsernet satset på lønnsomhet i stedet for salgsvolum da mikrochips-mangelen ble prekær, og at Toyota ikke bør feire for mye.

- Hvis jeg var Toyota ville jeg ikke løpt ut og fått en «Vi er nr. 1» tatovering, uttalte GM sin talsmann Jim Cain til Reuters.