Er dette tidenes råeste Ford GT40?
Er dette tidenes råeste Ford GT40?
Er dette tidenes råeste Ford GT40?

Er dette tidenes råeste Ford GT40?

Når selv Mario Andretti ble skremt, så skjønner man at dette er brutale saker.

Ford GT40 ble en legende da bilen vant Le Mans i 1966. Året etter stilte Ford med den superbrutale Mk IV versjonen og tok hjem seieren nok en gang. Men 7-liters monsteret var for rask, og forut for 1968-sesongen bestemte CSI at motorstørrelsen ikke kunne overstige 5 liter. Mk IV var dermed forvist bort fra internasjonal sportsvognracing, mens det britiske John Wyer-teamet (som overtok GT40-programmet da Ford trakk seg ut) vant Le Mans både i 1968 og 1969 med sine 5-liters GT40 maskiner.

Imidlertid fantes det en racingserie som ikke satte noen begrensninger på motorstørrelse: Can-Am. Serien hadde blitt innført i 1966, og vokste raskt i popularitet. Her kunne Ford GT40 Mk IV finne sitt fristed. Ford sendte derfor de to siste J-bilene til Kar Kraft, som ferdigstilte J-9 og J-10. J-9  ble ombygd for å gjøre den til en vinnermaskin i Can-Am, noe som innebar et åpent G7A Spider-karosseri, og med en Ford 427 med 3 ventiler per sylinder (motoren som Ford hadde tenkt å kjøre Le Mans 1968 med). I løpsserien uten aerodynamiske begrensninger var det hensiktsmessig med en gedigen justerbar vinge (med en litt merkelig to-delt form) i Chaparral-stil, og datidens store amerikanske stjernefører Mario Andretti fikk oppdraget med å teste og utvikle bilen. Mario er kjent som en av tidenes beste førere når det gjelder å sette opp en bil, men etter å ha kjørt bilen uttalte Mario at den skremte ham.

I all stillhet ble prosjektet skrinlagt, og bilen som ble brukt til testingen endte opp hos to tidligere Shelby-mekanikere som hadde bilen til 2012. Da ble den kjøpt av en butikk i Connecticut som restaurerte den, og tilbakeførte bilen til originalt Mk IV 1967-look. Det åpne Can-Am karosseriet er imidlertid blitt tatt vare på, og følger med bilen som nå skal auksjoneres av Bonhams under deres Bonhams Quail Lodge Auction. Forventet salgspris er mellom 3 og 3,5 millioner dollar. Løp og kjøp!