Fart kan redde liv
Fart kan redde liv
Fart kan redde liv

Fart kan redde liv

En pasient trenger umiddelbart en ny nyre. Problemet er at nyren er 50 mil unna. Løsningen: En spesialbygd Lamborghini.

Fra Padova i Nord til Roma i Sør er det nesten 50 mil (49,1 mil for å være eksakt). Beregnet kjøretid via motorveiene A1/E35 er 5 timer og 5 minutter.

Men når det handler om et medisinsk nødstilfelle må man tråkke litt hardere på gassen. En pasient i Roma trengte nylig en ny nyre hurtigst mulig, og det var en slik nyre tilgjengelig på sykehuset i Padova. Løsningen: Politiets Lamborghini Huracan LP610-4 Polizia.

I 2004 donerte Lamborghini to stykk Gallardo til Polizia di Stato, med tanke på operasjoner som krever en særdeles rask utrykningsbil. Senere ble en andre Gallardo gitt Polizia di Stato i gave, men begge bilene ble ødelagt i tjeneste. Da nye Huracan kom i 2014 bestemte Lamborghini seg på nytt for å donere en bil til etaten, og det er denne bilen som fikk oppdraget med å frakte nyren til Gemelli poliklinikken Gemelli i Roma.

Bilen har et spesialinnredet bagasjerom for å frakte organer (som krever en litt mer delikat innpakking og lagring enn vanlige vareleveranser), og i 2018 leverte den organer 41 ganger og serum/vaksiner/medisiner 19 ganger til ulike sykehus og klinikker. Så behovet for en rask spesialtransport er definitivt til stede.

Turen fra Padova startet klokken 10.30 på morgenen, og ferden sørover var på en sterkt trafikkert motorvei, før man kom fram til en av verdens tettest trafikkerte storbyer: Roma. Det gjorde at snittfarten gikk dramatisk ned mot slutten av ferden, men bilen klarte allikevel jobben på 3 timer (noe som gir en snittfart på 163 km/t), som sies å være ny rekord på strekningen.

Dette gjorde at pasienten overlevde, og tydeliggjorde at raske biler på gode veier kan være med å redde liv. Noe å tenke på også i Norge?