Femsylindret rally-symfoni
Audi S1 Evo2
Femsylindret rally-symfoni

Femsylindret rally-symfoni

Hva gjør man når man drømmer om en Audi Sport Quattro S1 Evo2 og ikke har de økonomiske midlene til å kjøpe originalen? Da lager man sin egen heftige replika.

Denne artikkelen var først på trykk i Refuel Magazine #2-2025.

I 1977 testet Audis chassisingeniør Jörg Bensinger den firehjulsdrevne VW Iltis som var utviklet for forsvaret, og oppdaget at den var overlegen vanlige biler med tohjulstrekk i snøen. Dermed monterte man systemet i en vanlig Audi 80, og oppdaget at bilen fikk enorme mengder veigrep med det nye systemet. En naturlig videreutvikling av dette var tanken om «hvordan blir dette i en rallybil?». Audi fant ut at dette kunne være veien å gå, men oppdaget at regelverket i det som er WRC i dag ikke tillot firehjulsdrevne biler. Audi brukte kløkt og fikk denne loven skrevet om, slik at de kunne forberede sitt inntog med firehjulstrekk i rallyens øverste divisjon, Gruppe B. For veldig mange motorsportfans er perioden med Gruppe B-regelverket selve gullalderen for racing, men det var også en pris å betale for alle de brutale bilene. Utallige sjåfører, kartlesere og publikummere mistet livet som følge av det løse regelverket og de brutale bilene. I 1980 kunne en få kjøpt den aller første Audi Quattroen. I 1982 ble Audi konstruktørmestere i WRC med Michèle Mouton, Hannu Mikkola og Stig Blomqvist som sjåfører. I syv av i alt 12 VM-runder vant Audien, hvor den i tre tilfeller fikk både første og andreplass. Det hersket dermed ingen tvil: firehjulstrekk var framtiden. Det ble bevist til fulle året etter da Hannu Mikkola ble verdensmester i rally i sin Audi quattro, og i 1984 tok Stig Blomqvist VM-tittelen, samt at Audi tok konstruktørtittelen.

I 1984 kom en ny utgave av quattroen kalt Sport Quattro S1 Evo1, som var en homologert utgave lagd for rally, en bil solgt i et begrenset antall. Under panseret sto en helaluminiums 2,1 liters rekkefemmer på 450 hestekrefter. Den var utstyrt med fire ventiler per sylinder, Bosch LH Jetronic innsprøytning og en KKK K27 turbo. Selve karosseriet var et skall laget av karbonfiber, ni tommer brede felger, en brattere frontrutevinkel for å redusere innvendige refleksjoner og 320mm kortere akselavstand. 224 eksemplarer av den homologerte bilen ble laget. På slutten av 1985 utviklet Audi denne bilen til Audi Sport Quattro S1E2, med en økt effekt på 480 hestekrefter og hadde et system for å holde turboen i gang når sjåføren gikk av gassen, på folkemunne kalt anti-lag. Mer aggressiv aerodynamikk ble montert foran og bak, vekten ble redusert ned til 1090 kilo og hadde en girboks kalt «power-shift girboks» som er bestefaren til DSG-teknologien vi har i dag. 0-100 gikk derfor unna på bare 3,1 sekunder. Det er en slik bil Latviske Ivars Velme har bygd seg.

Hekta på Gruppe B
Vi prøver å ha fokus på norske biler og norske eiere i dette bladet, men noen ganger er det biler som fortjener oppmerksomhet som ikke fyller noen av kriteriene. Denne bilen er latvisk og fotografert i Sverige, men vi håper at det går for denne gang siden bilen er såpass spektakulær. Kalenderen viser lørdag 15.februar og gradestokken kryper ned mot 20 kalde på tur til svenske Funäsdalen, hvor Ivars og teamet hans har tatt med seg Audien for litt kjøring ute på isen arrangert av Subaru Drivers Club Norway. De har kjørt med full bil fra Latvia i en Transporter med Audien bak, med en Subaru på henger bak der igjen.

Ivars har alltid vært fascinert av biler og da spesielt rallybiler. Hans far kjørte nemlig rally i femten år, noe som har formet Ivars interessefelt. Etter at han var ferdig med barne- og ungdomsskole fortsatte han utdanningen sin på tekniske fag for å studere bilmekanikk. I hans andre år på skolen kjøpte Ivars en 1972 Lada 2101 og startet ombyggingen av denne til en rallybil. Det er også her hele eventyret skikkelig startet.
- I en alder av 18 år hadde jeg fanatisk sett videoer av Gruppe B-rally på Youtube og startet da min rallykarriere i amatørløp. Kort tid etter kjøpte jeg en Audi 80 Quattro som jeg bygde om til en Quattro A2, altså 1983-utgaven av rallybilen. Den ble bygd for å se lik ut som den virkelige WRC-bilen. Denne brukte jeg i årevis, men etter Rally Legend i 2019 var det en som hadde lyst å kjøpe bilen av meg, noe som ga meg muligheten til å virkeliggjøre en drøm jeg hadde hatt siden ungdomsårene; å bygge en Audi Sport Quattro S1 Evo2, forteller Ivars.

Ivars fikk tak i en to-dørs Audi 80 med karosserikode 900 og brukte bakenden fra en Audi quattro. Dette ble kappet opp og sveiset sammen. Resten av karosseridelene er lagd av karbon/kevlar-mix. Dette gjelder tak, dører, sideskjermer, panser og vingen. Innvendig er den ribbet for alt, men den har elektronikk, veltebur, ekstrahjul og Sparco-stoler med tilhørende belter. Det har vært et mål at bilen både visuelt og mekanisk skal være så nærme originalen som mulig. Fotstøtten som på førerdøren er en morsom detalj. Noen endringer er det selvfølgelig, men det er vel ingen skam å oppgradere til litt mer moderne løsninger på ting?

Så nært originalen som mulig
Under det tidsriktig dekorerte panseret finner du en AAN 2,2 liters turbomotor, en motor du finner iblant annet Audi S2 og som ble produsert mellom 1991 og 1997. Denne motoren har fått smidde stempler og råder, en portet topp med Supertech ventiler, kammer fra Catcams og en Garrett G25-660 turbo. Innsuget er laget som en kopi av det samme som sto på den originale bilen, på samme måte som antilag-systemet er bygd opp som en kopi av det Audi brukte under rally den gangen på 80-tallet. Noen små oppgraderinger er det dog blitt. Et eksempel på dette er motorstyringen, som i dette tilfelle består av Maxxecu Race. Bilen går på en blanding av E85 og 98 blyfri, og produserer 560 hestekrefter og 620Nm.

- Understellet ellers er satt opp i rallyspesifikasjon og er av merket Rieger, som er satt opp slik det ville vært på en grusetappe. Bremsene består av AP-racing 4-stemplet kaliper med 304mm skiver foran og 286mm skiver bak, forklarer Ivars videre.

Lyden denne bilen produseres må nesten oppleves på nært hold. Den er en blanding av hysterisk og nostalgisk når den fliser forbi på ytre spor ute på isen. Det vises også godt at mange finner dette spennende. Engasjerte tilskuere filmer med mobilene sine langs den islagte Funäsdalsjøen. Både andre sjåfører og folk som tilfeldigvis kjører forbi stopper opp for å se dette stykket rallyhistorie kjøre forbi. Og nettopp det å bruke bilen har Ivars gjort mye etter han ble ferdig med Audien. I 2024 deltok han på asfaltrally på et showrun under Rally Latvia, han fullførte som nummer 4 i den historiske klassen under Rally Cesis og han har deltatt på Rally Legend på vinterstid. Neste på listen nå er å kjøre grusløp i Finland og delta på Rally Legend i Østerrike.