Flere bilmerker kjemper mot Bidens Elbil-mål
Flere bilmerker kjemper mot Bidens Elbil-mål
Flere bilmerker kjemper mot Bidens Elbil-mål

Flere bilmerker kjemper mot Bidens Elbil-mål

Mener det ikke blir mulig å gjennomføre slik det ser ut i dag.

En stor lobbygruppe satt sammen av flere markante bilmerker har gått ut mot Joe Bidens nye mål om elektrifisering av bilparken i USA. Det skjedde forrige uke under EPA (U.S. Environmental Protection Agency) tre dagers lange møte om nye utslippsstandardene for varebiler og små lastebiler. Lobbyen la frem et langt brev om hvor vanskelig Bidens nye kutt ville bli for produsentene.

Lobbyen heter The Alliance for Automotive Innovation, og representerer GM, Toyota, Volkswagen, Hyundai, Kia, BMW, Ferrari, Honda, McLaren, Subaru, Porsche, med flere. Grunnen til at de klager er i korte trekk Bidens nye forslag om at den nye standarden i USA skal være at 60 prosent av alle nybiler solgt i 2030 skal være elektriske. Det er 10% opp fra det forrige målet, som ble satt av Bidens administrasjon tilbake i 2021. Ifølge lobbyen representerer det nye målet en «signifikant forflyttelse av målet som ble satt sist».

The Alliance for Automotive Innovation har også sagt at de nye målene vil gå hardt utover både bilfabrikkene, arbeiderne, forbrukerne, og til syvende og sist tilgjengeligheten for forbrukerne, være seg familier eller bedrifter landet rundt. De mener at kjernen rundt problemet er at selve byggeblokkene for å få gjennomført prosjektet ikke er der, og da først og fremst i at tilgjengeligheten på batterier og andre komponenter er altfor lav.

Om Biden får gjennomslag for forslaget sitt slik det er lagt frem i dag vil det være den mest aggressive utslippsstandardplanen gjennom historien, i følge Reuters. EPA selv svarer på kampen ved å henvise til bilmerker som har uttalt at de planlegger å selge kun elbiler fremover, deriblant Mercedes, Volvo, VW og GM.

Siste ord er nok ikke sagt i denne saken.