Ford Supervan 4.2 med 1400 hestekrefter - Slo banerekord på Bathurst
Ford Supervan 4.2 med 1400 hestekrefter - Slo banerekord på Bathurst
Ford Supervan 4.2 med 1400 hestekrefter - Slo banerekord på Bathurst

Ford Supervan 4.2 med 1400 hestekrefter - Slo banerekord på Bathurst

Romain Dumas tok den stille, men dødelige supervanen rundt Australias mest legendariske bane.

I helga gikk australske Supercars sitt fantastiske løp, Bathurst 500, av stabelen rundt Mount Panorama. Australias definitivt mest legendariske banelayout som består av noen enorme, men smale langsider, og en svært svingete og nådeløs del med svingkombinasjoner opp og ned fra fjellet. Det var dog ikke de australske superbilene som skulle kjøre raskest denne helgen. Mellom kvalifiseringen og løpet satte nemlig Romain Dumas seg i Fords nye Supervan 4.2. Et monster av en bil med 1400 hestekrefter og nærmere 6000 Nm i dreiemoment!

Se video av rekordrunden her:

Dumas kjørte rundt det ikoniske fjellet og klokken inn en rundetid på 1:56.3247, som er ny rekord for et «closed-wheel» kjøretøy. Altså for et kjøretøy som ikke har åpne hjul som for eksempel en formel-bil. Rekorden var kun en uke gammel, da en modifisert Mercedes AMG GT3 slo den, men Ford sin Supervan 4.2 var altså raskere. Vanen kjørte også en rundetid som var over 10 sekunder raskere enn hva pole-tiden i Supercars-løpet endte på. Det er temmelig ville greier for en van! For ordens skyld så er den raskeste runden noensinne satt av Jenson Button i 2011, da med en McLaren MP4-23 Formel 1-bil. Rundetiden hans var 1:48.88.

Se også in-board-bilder fra den utrolige runden:

 

- Innsatsen og ekspertisen det tok for å sette denne rekorden rundt Mount Panorama kan ikke undervurderes. Romain Dumas har jobbet med oss rundt innovasjonen på bilen, og har lært seg og tilpasset seg bilen, og resultatet har gått over all forventning. Det er en grunn for at vi tok med Supervanen til Mount Panorama etter vi hadde den med i Pikes Peak. Det er ingen andre steder som er som dette stedet i hele verden, sa Global Director of Ford Performance Motorsports, Mark Rushbrook, etter rekordrunden.

Supervanen er ulikt noe annet som har kjørt rundt Bathurst. Bilen veier 1800 kg, og drives av tre elektriske motorer som kombinert gir 1400 hestekrefter. Det radikale eksteriøret med all dens aerodynamikk (snodig å skrive om en van), gir den nesten 2 tonn med marktrykk i en hastighet på 242 km/t. Dumas kjørte også Pikes Peak med Supervanen, og tok nesten med seg seieren derfra også, med en tid på 8:47.682. Dette sa han etter rekordløpet:
- Begge fjellene er imponerende i seg selv, men de kunne ikke vært mer forskjellig rundt hva de utfordrer deg på. Dette er første gangen jeg har kjørt Supervanen fortere enn 300 km/t, og vi sparte ikke på noe da vi pushet på for raskeste runde. En slik bil har aldri kjørt rundt Mount Panorama før, og definitivt ikke så fort!