Ford vil gjøre det mulig å kjøre bil stående
Ford vil gjøre det mulig å kjøre bil stående
Ford vil gjøre det mulig å kjøre bil stående

Ford vil gjøre det mulig å kjøre bil stående

Amerikanerne har laget patent på å kontrollere bilen fra toppen av frontruten.

Ford har i disse dager kommet med et patentforslag som ser både morsomt, men også farlig ut. Patentet går ut på at sjåføren skal ha mulighet til å reise seg i bilen, for så å kontrollere den ved hjelp av kontroller som blir montert på toppen av frontruten. Oppfinnelsen kalles «Redundant vehicle controls based on user presence and position», og fra tegningene kan man tydelig se en sjåfør kontrollere bilen fra utsiden.

Hvorfor i alle dager skal dette være noe man trenger, kanskje du spør? Vel, dette er grunnlaget Ford gir:
- Det finnes spesielle tilfeller når man kjører off-road hvor terrenget eller spesielle manøvrer gjør at føreren trenger en annen posisjon enn sittende. Føreren kan finne sin nye posisjon fordelaktig for å få bedre oversikt over både større deler av bilen, og også terrenget den er i.

Les også: Er «New School» det nye hotte?

Systemet skal kun kunne brukes under riktig kjøre-modus, og sensorer skal passe på at føreren fortsatt er i bilen for at det skal kunne brukes. Lignende sensorer benyttes allerede, blant annet ved bakke-assist som hjelper til å forebygge at bilen sklir bakover. Ford peker også til at slike sensorer brukes både til automatisk parkering-funksjonen, og trafikkork-funksjonen. Det vil i tillegg bli mye enklere å rygge seg opp mot en henger alene med denne funksjonen. Om dette legges ved fordi det er større planer utover bedre utsikt under off-roading er dog ikke sikkert, men det vil i det minste gi Ford flere argumenter for at patenteringen skal gå gjennom.

Les også: En Mach-E som høres ut som en GT 500?

Den åpenbare faren her er naturligvis en rulling, som jo off-roadere er mest utsatt for sammenlignet med annen type kjøring. En rulling med hele overkroppen utenfor velteburet kan fort bli fatalt, og det er vel først og fremst dette aspektet som gjør det vanskelig å få gjennomslaget som trengs for patentet. Om det er noe Ford tenker å pumpe mer penger i gjenstår å se, men det er ingen tvil om at det hadde vært ganske så fett å kjøre en Bronco i stående positur, til tross for faren det bringer med seg!