Glem Land Cruiser, snart kommer Lunar Cruiser!
Toyota Lunar Cruiser
Glem Land Cruiser, snart kommer Lunar Cruiser!

Glem Land Cruiser, snart kommer Lunar Cruiser!

Skal man til ugjestmilde strøk må redskapen være av toppklasse, og derfor har Toyota laget Lunar Cruiser. En bil hvor du garantert unngår rekkeviddeangst.

Japan har som mange andre nasjoner blitt stadig mer interessert i verdensrommet de siste årene, ledet av JAXA (grunnlagt 2003) som er Japans nasjonale romforskningsorganisasjon.

JAXA er ansvarlig for romutforskning, utvikling og oppskytning av japanske satellitter, og bidrar til Den internasjonale romstasjonen med laboratoriemodulen Kibō. Ett av målene på kort sikt er å foreta bemannede reiser til månen, og på lengre sikt gjøre det samme på planeten Mars. For å gjøre det enklere for astronautene å bevege seg og oppholde seg på månen og Mars, kontaktet man Toyota som har fått i oppgave å utvikle en passende månebil til formålet.

Bilen man har kommet opp med og som for øyeblikket kun eksisterer på tegnebrettet, har fått et særdeles passende Toyota-navn: Lunar Cruiser. Den benytter seg av den samme hydrogen-teknologien som Mirai gjør, og vil få en rekkevidde på over 10.000 km, så her slipper du rekkeviddeangst med det første.

Takao Sato leder Lunar Cruiser prosjektet for Toyota, og er klar på at dette er en unik mulighet for å tilegne seg ny viktig teknologi, ikke bare rent teknisk, men også for menneskeheten:

- We see space as an area for our once-in-a-century transformation. By going to space, we may be able to develop telecommunications and other technology that will prove valuable to human life, fortalte Sato til The Associated Press.

Testing av komponenter starter i år, med fokus på drivverk, fjæring, hjul og praktiske interiørløsninger. Deretter vil man starte arbeidet med selve bilen i sin helhet i 2024. Avdukingen av den helt ferdige Lunar Cruiser er ment å skje i 2029, fulgt av en ekspedisjon til månen i 2030, hvor astronautene vil bo og oppholde seg i bilen. På lengre sikt er det meningen at folk skal kunne leve i bosettinger på månen i 2040, og deretter er man klar til å kolonisere Mars.

Gitai Japan Inc. har utviklet en robotarm (som kan bruke ulike typer verktøy og redskaper) som kan ta seg av inspeksjon og vedlikehold av bilen mens den er på månen. Toyotas ingeniør Shinichiro Noda sier at Toyota er veldig klar for oppgaven, som de føler er en forlengelse av merkets forpliktelse til å tjene sine kunder, og at månen kan vise seg å ha verdifulle ressurser for livet på jorden:

- Sending our cars to the moon is our mission. Toyota has vehicles almost everywhere. But this is about taking our cars to somewhere we have never been.

Det vil selvsagt bli ekstremt spennende å se om dette vil bli noe av, men vi krysser fingrene. Det hadde vært stor stas å igjen se biler kjøre rundt på månens overflate.