Kule bilfilmer underveis
Kule bilfilmer underveis
Kule bilfilmer underveis

Kule bilfilmer underveis

Forhåpentligvis kan man snart dra på kino igjen som normalt, og da er det hyggelig å vite at det er spennende bilfilmer på vei.

Alle menn i en viss alder husker skrekkfilmen «Christine» fra 1983. Bygget på boken av Stephen King om en 1958 Plymouth Fury som er besatt av ondskap, og regissert av datidens skrekkfilm-konge John Carpenter. Filmens handling er enkel. Karakteren Arnie Cunningham kjøper i 1978 en gammel sliten bil som han gir navnet «Christine», men som viser seg å være både sjalu og eiesyk, og har også en dårlig innflytelse på Arnie som forandrer personalitet etter hvert som filmen skrider frem. Filmen har med årene blitt en kultfilm, og det er kanskje grunnen til at Sony Pictures og Blumhouse nå har kunngjort at en ny versjon skal spilles inn. Regissør blir Bryan Fuller (mest kjent for ulike TV-produksjoner som «Hannibal» og «Star Trek Discovery». Han jobber for tiden med manuset som kommer til å være basert på Stephen King sin bok. Her er det nok mange som gleder seg til å ta turen på kino!

En annen godbit er den kommende filmen om Janet Guthrie, som vil hete «Speed Girl». Guthrie var den første kvinnen som kjørte både Daytona 500 og Indianapolis 500. Filmen er bygd på boken av Stephan Talty med samme navn, og i rollen som Guthrie finner vi ingen andre enn to ganger Oscar-vinner Hilary Swank. «This is an incredible true story about female empowerment and going after your dreams, I can’t wait to bring her inspiring life to the screen.», sa Swank etter å ha takket ja til rollen.

Janet Guthrie ble født i 1938, og startet sin racingkarriere da hun var 25 år gammel i SCCA løp i en Jaguar XK140. I 1972, da hun var 34 år gammel, ble racing en fulltidskarriere, og hun deltok i 33 NASCAR løp fra 1976 til 1978, samt to til i 1980. Der ble hun den første kvinne noensinne til å delta i Daytona 500, og hennes sjetteplass på Bristol i 1977 er fortsatt det beste resultat en kvinne har oppnådd i Nascar (delt med Danica Patrick som klarte en sjetteplass i 2014).

I 1976 prøvde Guthrie å kvalifisere seg til Indianapolis 500 i en dårlig bil, og da hun ikke klarte det, uttalte flere av de mannlige racerførerne at dette åpenbart var fordi hun var kvinne. En som derimot ikke mente det var sportens beste fører A.J. Foyt, som fikk ordnet til en test for Guthrie i Foyts egen bil. Hennes tempo var da mer enn godt nok til å ha kvalifisert seg. Fra 1976 til 1980 kjørte Guthrie 11 Indycar-løp, inkludert tre ganger i Indianapolis 500 fra 1977 til 1979.

I likhet med filmen «Heart like a wheel» fra 1983 som tok for seg livet til dragracing-dronningen Shirley Muldowney, vil filmen prøve å vise hvor tøft det var for disse kvinnelige pionerene å tre inn på så mannsorienterte arenaer som det motorsport var på den tiden. Hilary Swank er et utmerket valg som tøff kvinnelig racerfører med bein i nesa, og vi får håpe at også racingscenene fra Nascar og Indycar blir tøffe.

«Janet Guthrie was a fighter who wouldn’t let anything stand in the way of her dreams. Her excellence in the face of sexism, hardship, and sabotage resonates even more profoundly today,» uttalte Joel David Moore, som er produsent for filmen.

Kanskje vi også en dag kan få en film om den aller største kvinnelige racerfører gjennom alle tider: Michele Mouton. Det er lov å håpe.