Lidenskap: Norsk praktbok om Porsche
Lidenskap: Norsk praktbok om Porsche
Lidenskap: Norsk praktbok om Porsche

Lidenskap: Norsk praktbok om Porsche

I 2020 feirer norsk Porsche-klubb 40 år. Det markeres med en episk bok.

Porsche er et av de største entusiastmerkene, og Porsche Club Norge med sine rundt 2750 medlemmer er en av Norges beste og mest lidenskapelige klubber. Men hvor mange vet hvordan klubben startet?

Det er et spørsmål Porsche-entusiast Sven Furuly kan fortelle deg alt om, for det var nemlig han som startet klubben (sammen med Olav Helge). Selv har jeg hatt mange Porsche-samtaler med Sven opp gjennom årene på ulike Porsche-tilstelninger, så jeg vet godt at hans lidenskap og kunnskap for dette bilmerket overgår de fleste i dette landet. Det er derfor ikke til å undres over at Porsche Club Norge kontaktet Furuly for å få rett mann til å skrive boken om klubbens historie, og han leverer varene med et monster av en bok. 480 praktfulle sider. 2,5 kg herlig bilstoff!

Boken heter «Lidenskap» og er personlig, og starter ikke som du kanskje tror, med det sedvanlige kapittelet om Ferdinand Porsche og hva han gjorde på 20 og 30-tallet, som det gjerne pleier å starte i de fleste Porsche-bøker. Her starter det i stedet i 1955, da Sven var fire år, og han tar historien videre derfra med fokus på hva som skjer i Norge angående bilsalg, import, VW og Porsche, med en parallell historie om hans egne sportsvogner. Et herlig bilde av hans første Porsche 356, innkjøpt i 1979 finner man allerede på side 19, fulgt av et foto fra vårmønstringen til Norsk Sportsvogn klubb i 1980, hvor Porsche-eiere for første gang prøvde å samle bilene til en felles presentasjon. Dette er to av bare hundrevis av unike bilder man finner i denne boken, hvor det handler om norsk Porsche-historie, og ikke noe fokus på markedet i USA eller triumfer på racerbanen. Som igjen er bokens aller største styrke. Det finnes dusinvis av mektige praktverk om Porsche sin historie utgitt på engelsk og/eller tysk (og jeg har selv en mengde av dem i bokhyllen hjemme), men her får man norsk Porsche-historie i et omfang man ikke trodde var mulig. Dette er simpelthen kulturhistorie av aller beste sort!

Man får historien om klubbmerket, om klubbmagasinet, de årlige kjøreturene arrangert av klubben i Norge, Porsche i norsk motorsport, familietreffet på Gol, fabrikkturer, ulike treff, sentrale personer og mye mer. Og hvis du var redd for å misse din Porsche-historie tar boken fra side 234 og fram til side 445 for seg merkets historie (men igjen med hovedfokus på norske bilder og biler), samt utvalgte modeller (alle norske biler med norske skilt).  Til slutt får man kapitler om Norges første Porsche-importør, den spesielle pickup-importen som kanskje noen husker fra 1983/84 (med herlige avisoppslag fra norske aviser), samt Bertel O.Steen og Autozentrum Sport sin historie som norsk agentur.

Med årene er jeg blitt ganske blasert hva angår alskens bilbøker, men dette er en bok i særklasse, som jeg må få anbefale på det varmeste. Et kulturhistorisk tidsdokument av ypperste klasse, som garantert kommer til å bli et samleobjekt med årene. Boken kan bestilles i klubbshopen på hjemmesidene til Porsche Club Norge, og koster ikke mer enn 499 kroner (porto kommer i tillegg). Løp og kjøp!