Liker du fotball? Da er Fiat Panda Italia 90 kultbilen for deg!
Liker du fotball? Da er Fiat Panda Italia 90 kultbilen for deg!
Liker du fotball? Da er Fiat Panda Italia 90 kultbilen for deg!

Liker du fotball? Da er Fiat Panda Italia 90 kultbilen for deg!

Dette unikumet er hva bil- og fotballgale italienere serverte oss da de arrangerte VM i fotball.

Året er 1990. Italia er en av verdens ledende nasjoner innen både fotball og superbiler. AC Milan har nettopp vunnet to Champions League-trofeer på rad, og landslaget kom til semifinalene i EM 1988. Lamborghinis Countach var på vei ut, og erstatteren skulle være Diablo. Ferrari var i full gang med guttedrøm-bilen Testarossa. Som om ikke det var nok hadde støvellandet fått tildelt fotball-VM. Enten du er bilfrelst, fotballfrelst, eller begge deler. 1990 så ut til å bli et drømmeår for de pastaglade. Så hvordan skal man samhandle fremgangen italiensk bil og italiensk fotball hadde? Med en spesialversjon av Fiat Panda, selvfølgelig.

Fiat Panda kom først i 1980 som en femseters bybil designet av Aldo Mantovani og ingen ringere enn Giorgetto Giugiaro. Hørt navnet før? Panda produseres enda den dag i dag, og har flere millioner eksemplarer på samvittigheten. Men for den fotball-glade/gale er det nok spesialversjonen fra-VM i 1990 som er å foretrekke, nemlig «Italia 90». Men hva er denne bilen, og hvorfor finnes den?

 

En av de få gjenlevende Italia 90. Foto: Fiat Panda Italia 90 register

Noen detaljer skiller Italia 90 fra en vanlig Panda. Foto: Fiat Panda Italia 90 register

Naturlignok finnes den som en feiring av at fotball-VM ble avholdt i Italia, og den gang da som nå er ofte bilprodusenter tungt inne som sponsorer. Under dette mesterskapet var det Fiat som var tyngst inne. Så hva fikk du da du huket av for «Italia 90» hos din lokale Fiat-forhandler? Jo, du fikk egentlig ikke stort mer enn en vanlig Panda 750. Det vil si forhjulstrekk, firetrinns manuell girkasse og 769 kubikk rekkefirer på 34 hestekrefter. Den trengte knappe 22 sekunder på 0-100 kilometer i timen. Bilen veide 700 kilogram, var 3408 millimeter lang, og 1494 millimeter bred. Alle Italia 90 var lakkert hvite med en grønn og en rød stripe langs sidene som til sammen skapte «il Tricolore». I tillegg hadde de fotball-VMs maskott, den svært firkantede «CIAO» («hallo» og «farvel» på norsk) klistrer på C-stolpen og ved modellnavnet på bagasjeluken. Rett under CIAO på c-stolpen sto også navnet «Italia 90», og på noen bilder kan man også finne den italienske scudettoen i grillen.

Det andre som gjorde at den skilte seg ut var interiøret. Det var i asurblått stoff og samme farge fant du i dashbordet. Grunnen til at denne skrikende blåfargen ble brukt er fordi den matcher fargen som det Italienske landslaget i fotball bruker på draktene sine. Også her fant man CIAO brodert inn i ryggen på stolene.

Men kanskje den aller kuleste forskjellen på denne bilen og en standard Fiat Panda 750 er hjulkapslene. Hjulkapsler som ligner på fotballer. Jeg tør påstå at det aldri er gjort før, og heller ikke siden. Ifølge Fiat Panda Italia 90-registerets hjemmesider har de kun funnet informasjon om at disse var mulige å få tak på det italienske og britiske markedet. Resten av bilene som ble solgt kom med hvite kapsler.

En annen versjon av Italia 90 var kabrioleten de lagde. Disse ble det kun laget 12 stykker av, en for hver stadion som skulle være arrangør i VM. Disse ble kjørt inne på banen før kampene startet. Hvor mange av disse høyt usedvanlige bilene som enda finnes den dag i dag vites ikke. Registeret opererer med at omtrent 475 ble solgt i Storbritannia, hvorav de er sikre på at 8 stykker enda går på britiske veier. I tillegg har de sporet opp 10 i Italia, en i Portugal, en i Tyskland og en i Kroatia. Flere har de ikke klart å spore opp, så det er ingen tvil om at kultklassikeren er en sjeldenhet. Modellen feirer 30 år i år, samtidig som dens modermodell, Pandaen, feirer 40 årsjubileum. Om vi i det hele tatt får se en limited edition bilmodell for et mesterskap i fotball igjen er kanskje tvilsomt. Men det som er sikkert er at det skal mye til for å toppe den fantastiske Fiat Panda Italia 90!

P.s. For ordens skyld tok Italia bronse i fotball-VM i 1990. Vest-Tyskland slo Argentina i finalen.