Lykkepillen – 1975 Fiat 126 (med video)
1975 Fiat 126
Lykkepillen – 1975 Fiat 126 (med video)

Lykkepillen – 1975 Fiat 126 (med video)

Fra russebil til reklameplakat, til nydelig smilemaskin på fire hjul. Svens Fiat 126 har en helt spesiell historie!

Sven Landmark fra Trøgstad har hatt interesse for ting som durer og skruing helt siden han som ung både var hos mye sin kreative morfar og hjalp farfar som eide en bensinstasjon den gangen. Som med mange av oss andre har det resultert i en lidenskap for bil og bilhobby, og det har videre ført til et helt spesielt forhold til en Fiat 126, og deres fantastiske historie går mange år tilbake.
- Begge besteforeldrene mine har nok vært veldig med på å forme min bilinteresse, fra den kreative som jeg tok skruing fra, til han som eide bensinstasjon som jeg fikk interessen for bil fra.


Bli med Sven på en runde rundt gokartbanen hos NMK Trøgstad:
(Video av Sven Landmark og Robin Johansen, med godkjennelse av NMK Trøgstad)

 

- Min far drev en bensinstasjon for noen år siden, og som et ekstra blikkfang ønsket han en eller annen form for spesiell reklame. Han fant etter hvert denne Fiaten demontert i esker. Den var nemlig under ombygging for å bli russebil. Derav den knallgule lakken. Det viste seg at evnen, tiden eller kunnskapen til å sette bilen sammen igjen var ikke til stede hos nevnte russ. Bilen hadde også et svært grovrettet tak etter å ha fått stygge bulker da den sto under et snøras fra et tak. Det endte til slutt opp med bilkjøp, og det som skulle være en reklameplakat kom på en lastebil mer eller mindre på en pall. Vi fikk en spesialist til å bygge den opp for oss den gangen, og som ansatt hos min far så var det ganske naturlig at jeg fikk ratte litt rundt i bilen fra tid til annen. Det er også der klistermerkene på siden kommer fra, forteller Sven entusiastisk.

Dårlige tider fulgte. Stasjonen ble lagt ned og med den ble Fiaten solgt.
- Jeg rakk jo å få et bånd til bilen, så da den på ny kom for salg så var ikke jeg tung og be, og jeg kjøpte bilen tilbake på stedet. Siden den gang har det vært et rullende prosjekt i midt eie, forteller Landmark.
Bilen har vært gjennom mang en forandring siden da. Først ble taket fikset, og den nye takplaten har blitt punkstveiset og limt etter de originale spesifikasjonene. En periode ble bilen matt svart, men det var først og fremst for å preservere frem til en litt penere lakk i tilnærmet originalfarge ble lagt, altså slik bilen er i dag.

 

Sjekk ut video på Roberts knallfine Fiat 131!

 

Mange vil kanskje si at dette er en svært vanlig bil, men Svens bil er en italiensk produksjon. Bilene ble gjerne kjent som «Polski Fiat», da produksjonen svært tidlig ble flyttet fra Italia til Polen. Over 3,3 millioner av disse ble bygget i Polen, og den har blitt så populær i landet at den har fått klengenavnet «Maluch», som betyr noe i retning «lite barn» eller «baby». Selv om mange har italiensk kjenneplate fra den korte første produksjonstiden i Italia, så var det en hel drøss som ble sendt i deler til Polen og satt sammen der. Spesielt understellet er forskjellig her. Sven har bygget om bilen til Polski senterhub for å gi seg selv muligheten til en helt ny verden av felgvalg, da den originale italienske senterhuben har en nokså diger og upraktisk boltsirkel. Enda en ting som viser at Svens italiener ble bygget så tidlig er at han har funnet flere biler som er 20.000 produksjonsnummer eldre, men er likevel førstegangsregistrert lenge før hans. Hans Fiat er for øvrig også norsksolgt, og har dermed vært i landet helt siden den var ny.

Bilen kom i ny selvkonstruert Abarth-drakt for 8-9 år siden, men har etter dette blitt satt tilbake til en moderne versjon av hans gamle fars tidligere reklameplakat, med Trøgstad Autoshop AS på siden, Shell-logo, og startnummer 126, av åpenbare modellbetegnelsesgrunner. Hans farfar hadde som nevnt bensinstasjon da Sven var ung. Dette var en Gulf-stasjon før den etter hvert ble til Shell, og stasjonen het da Askim Autoshop. Da Svens far tok over sin bensinstasjon i Trøgstad ble det naturlig å kalle opp stasjonen etter farfars stasjon i Askim, og navnet falt på Trøgstad Autoshop AS. Logoen på bilen i dag er akkurat den samme som ble brukt på kvitteringer og regningsblokker den gangen.

Panseret er beholdt svart, og Sven forklarer litt nærmere akkurat hvorfor:
- Jeg er 51 år nå og har blitt inspirert av rally fra da jeg var ung, tidlig på 70-tallet. Da var det veldig vanlig å ha matt svart panser slik at ikke solrefleksjoner i lakken skulle hindre synet til føreren, så jeg har tatt inspirasjonen derfra på min Fiat. Ellers er det montert en bøyle i front med ekstra lys. Jeg kan ikke bekrefte det hundre prosent, men jeg mener det skal være en knallsjelden option på disse bilene, og jeg har aldri sett det noe annet sted.

I hekken står en original 600cc parallelslag-motor på oppsiktsvekkende 24 hestekrefter, og bilen har en firetrinns girkasse. Bakover er det montert Alquati sportseksos, mest for å få enda finere lyd på bilen.
- Dette er «back to basics». Alt annet enn motoroverhaling tar mindre enn tre timer og fikse. I tillegg er det god deletilgang og masse repro-deler å få tak i. Bilen er nærmest som en gokart. Man sitter lavt, og styringen og bilen er veldig direkte. Samtidig må det sies at siden bilen har pendelaksel og så kort akselavstand så man skal være litt forsiktig med å gå litt for entusiastisk inn i en sving. Man må planlegge kjøringen litt mer enn vanlig. Det blir ikke mange forbikjøringer med den, for å si det slik, men den holder greit følge med trafikken. Til og med på motorvei holder den grei kok, men da er den på makshastighet også! Til syvende og sist så er dette smilgaranti på hjul. Har man en litt dårlig dag er det bare å gå ned i garasjen og fyre opp bilen, så kommer gliset fort tilbake! Ler Sven.
Hjulene kommer fra Fiat 600 med forkrommede kapsler, og har størrelsen 145/70-12. Utover det er bilen stort sett original slik den kom fra Italia.
- På flere av bildene kan du se at motorluken står åpen. Det er fordi motoren er luftkjølt og naturligvis slippes det mer varme ut med åpen luke. Den har en modelltilpasset holder som er montert ved låsebøylen som holder den oppe, noe som kom som ekstrautstyr fra Polen for disse bilene senere i produksjonen, informerer Landmark.

Interiøret er også i original stand, med en ettermontert brannslukker i midtkonsollen, og nytt repro-trekk rundt rattet. Ellers går svart og tidløst design igjen innvendig. I hanskerommet finner du tidsriktig kart og en slags rist som ble brukt for å holde vindu åpent uten at hunden kunne slippe ut. Detaljer! Bilen er registrert for fire personer, men når det er snakk om nordmenn så er det nok optimistisk å tenke at det er realistisk. I speilet henger en god gammel hånd som har vært der siden bilen kom i deler på Trøgstad Autoshop AS for første gang.
- Slike var populære en gang husker jeg. Man kan forandre fingerstillingen, så jeg har gått for Rocke-tegnet. Ellers har jeg to andre maskoter med, i form av Rat Fink som tar plass på antennen. Han får bli med for min forkjærlighet mot hot rod og den kulturen. Ellers er også Donald-figuren Lille hjelper med litt lenger ned på antennen. Dette er fordi jeg var stor fan av Donald i min tid, og spesielt historiene om Petter Smart falt godt i smak, forteller Landmark.

På grunn av noen år med alvorlig sykdom har ikke Sven fått gjort alt han har hatt lyst til med bilen. Eller i alle fall ikke like nøye og grundig som han ønsker.
- Jeg skulle gjerne hatt en full restaurering, mens nå er det lappet litt smårust i hjulbuer og lakken er grei på avstand, men ikke så pen når man kommer nærmere. Det hadde vært kult og fått den tilbake på det originale understellet når den tross alt er så sjelden som den er, og få dekalene foliert opp. Vi får se hva som skjer der, forklarer Sven.

Det som har vært viktig er å ha den rullende, for det har ikke vært mangel på bruk. Sammen med samboeren har han blant annet vært i Tyskland med bilen på Fiat 500 og 126-treff ikke mindre enn to ganger, og bilen får også gå på vinteren så lenge det ikke er saltet.
- Det er null problem å få kjørt i 12-15 minusgrader. Bilen brukes flittig! Jeg har drevet med disse bilene i mange år nå, og var blant annet med å starte klubben Dolcetti, som er Italiensk og betyr småsaker eller små-godter. Vi fikk ordnet med egne klistermerker med landskjennemerket i bakruten. Disse ble det bare produsert 50 av, og dette var det siste som ble produsert. Klubben ble startet 4. juli i 2007, som ikke helt tilfeldig var på Fiat 500s 50-årsjubileumsdag. Klubben er dessverre oppløst i dag da medstiftere flyttet til utlandet, og folk fikk litt andre prioriteringer, men det var gøy så lenge det varte! Smiler Sven.

Da vi ringte Sven hev han seg rundt, og fikk tillatelse av NMK Trøgstad til å ta bilder og video på deres gokart-bane. Sven har fotografert, og Robin Johansen har skutt video.
En stor takk rettes til alle involverte!