Maserati på kanten av stupet: Elbilfiasko og katastrofesalg
Maserati på kanten av stupet: Elbilfiasko og katastrofesalg
Maserati på kanten av stupet: Elbilfiasko og katastrofesalg

Maserati på kanten av stupet: Elbilfiasko og katastrofesalg

Ingen ville ha Maseratis elektriske sportsbil og fagforeninger raser over jobbtilbud i Serbia.

Få bilmerker har et så historisk sus over seg som Maserati. Fra seier to år på rad i Indy 500, til VM-gull i Formel 1 og en fantastisk linje med sportslige modeller for gatebruk. Et merke født for racing i 1926, og som etter utallige triumfer på racerbanene etter hvert ble synonymt med det dyre jetset-livet med utsøkte GT-maskiner.

Etter at Maserati-brødrene solgte seg ut i 1937 har merket vært eid av Orsi-familien, Citroën, De Tomaso, FIAT, Ferrari og FCA, som i 2021 fusjonerte med PSA og ble til Stellantis. Det nye gigantkonsernet ledet av Carlos Tavarez gikk hardt til verks på de ulike merkene i Stellantis-familien for å få dem mer lønnsomme, og man satset også hardt på elektriske modeller.

For Maserati sin del ble det annonsert i 2022 at merket ville ha elektriske utgaver av alle deres modeller i 2025, og at man i 2030 ville være helelektrisk only. Det gjaldt også superbilen MC20 som debuterte i 2020. Den kom med 3-liters V6 Biturbo på 630 hk, men det ble også kunngjort en helelektrisk variant kalt MC20 Folgore med 700 hk som ville komme i 2025.

Mye testing og mye utvikling fulgte, og Maserati var ofte ute i media hvor de fortalte om hvor fantastisk bilen ville bli når den kom på markedet i 2025. MC20 Folgore skulle sitte øverst på rangstigen over de elektriske Folgore-modellene, i form av GranTurismo Folgore, Grecale Folgore og GranCabrio Folgore. Alle hyllet som merkets «nye elektriske dimensjon», som var «klare til å dominere og representere merkets fremtid rundt om i verden».

For ett år siden var planen klokkeklar for Maserati i form av en enkel oppskrift på suksess. Mindre volum, 100% elektrisk. Men Maserati hadde kanskje ikke sett for seg at mindre volum ville komme i form av katastrofalt dårlig salg, og at uansett hvor mye man hauset opp en helelektrisk MC20, var det ingen som ønsket bilen. Dermed måtte man for noen dager siden kunngjøre at den helelektriske MC20 Folgore er skrinlagt. For godt.

Maserati uttalte at MC20 Folgore har blitt kansellert grunnet «en oppfatning av manglende kommersiell interesse». Maserati kunne også opplyse at «markedsstudier for superbil-segmentet og spesielt for MC20 kunder har vist at de er veldig ivrig på å kjøre kraftige ICE motorer. De er ikke klare for å skifte til BEVs i nærmeste fremtid».

Maserati er nå inne i en av sine største kriser noensinne. I november 2023 ble den tidligere Bertone-fabrikken i Grugliasco hvor Quattroporte og Ghibli ble bygget lagt ut for salg og i desember 2023 ble det klart at salget for Maserati på verdensbasis var 49% dårligere enn desember året før. Men det var ingenting mot 2024, hvor Maseratis salg sank med 64 prosent kontra 2023. Det er katastrofale tall, og tallene blir enda verre hvis man ser på situasjonen for de ulike fabrikkene hvor bilene blir satt sammen.

Mirafiori-fabrikken i Torino stoppet all produksjon av GranTurismo og GranCabrio modeller i november 2024 etter en katastrofal salgsnedgang. Det hjelper ikke at anlegget hovedsakelig brukes til å lage den elektriske Fiat 500e som har floppet fullstendig, og mange frykter at fabrikkanlegget vil bli stengt for godt. Grugliasco-fabrikken hvor Quattroporte og Ghibli ble laget tidligere har stoppet all produksjon da fabrikken som nevnt ble lagt ut for salg i november 2023, mens produksjonen av Grecale på fabrikken i Cassino er blitt halvert i 2024.

På den gamle ærverdige fabrikken i Modena hvor Maserati har sitt hovedkvarter settes MC20 sammen, men kun 220 eksemplarer av MC20 ble bygget der i 2024. Det er et så lavt tall at arbeidere har blitt permittert siden november i fjor, og ingen biler har blitt satt sammen der siden nyttår. Stellantis kom for noen dager siden med et tilbud til Modena-arbeidere på korttids-kontrakt om at de kunne få midlertidig jobb på Kragujevac-fabrikken i Serbia hvor Fiat Grande Panda settes sammen. Fagforeninger raser, og kaller tilbudet «ydmykende behandling av ansatte».

Fremtiden ser med andre ord alt annet enn lys ut for et av bilhistoriens mest magiske merker. Hva som må gjøres for å redde Maserati er ikke godt å si, men det ville vært særdeles trist om et så fantastisk merke må stenge dørene. Vi krysser fingrene. Forza Maserati!