Skulle stjele katalysator fra en parkert SUV – men ble overkjørt og drept av bilen.
Skulle stjele katalysator fra en parkert SUV – men ble overkjørt og drept av bilen.
Skulle stjele katalysator fra en parkert SUV – men ble overkjørt og drept av bilen.

Skulle stjele katalysator fra en parkert SUV – men ble overkjørt og drept av bilen.

Lyden av sagingen fikk sjåføren til å våkne, noe som fikk dramatiske følger.

Tyveri av katalysatorer er blitt veldig vanlig i mange land, av to enkle grunner. For det første er de veldig lette å stjele, siden det ikke krever at biltyven må ta seg inn i selve bilen. For det andre vil tyven fort tjene 200-300 dollar ved å selge katalysatoren videre, siden den inneholder særdeles kostbare metaller som gull, platina, rhodium og palladium. Av disse er rhodium klart mest verdifullt, med en pris på 21.000 dollar per ounce – eller 28 gram på norsk. Palladium er verdt 3100 dollar for den samme mengden, mens platina er 1100 dollar og gull 2000 dollar.  

Det er dermed penger å tjene på slike tyverier, og det som gjør det ekstra fristende for mange er at selve jobben er såpass enkel som den er. Det er bare å finne en parkert bil, ta seg under den, og i løpet av et minutt (eller mindre) har man saget løs katalysatoren. Mest utsatt i så måte er alt av SUVer og pickuper med høy bakkeklaring siden det gjør selve jobben mye enklere, samt nyere hybrider som Toyota Prius, siden dens katalysator nesten alltid er mye renere innvendig enn vanlige biler, som igjen gjør at de kostbare metallene er i utmerket tilstand.

Slike tyveri har eskalert enormt de siste to årene, i og med at prisen for slike metaller har steget kraftig. I Edmonton, Canada, ble det rapportert inn 2484 slike tyverier fra november 2020 til oktober 2021, en økning på 1697 i forhold til den samme tidsperioden året før. Men selv om det hele i utgangspunktet er en enkel jobb for en tyv, så kan ting gå galt. Og det gikk fryktelig galt da en mann prøvde å stjele en katalysator fra en parkert Ford Excursion i Palmdale i sørlige California for et par dager siden.

Den store Excursion-SUVen alene på en parkeringsplass virket som et særdeles fristende mål i nattens mulm og mørke for folk som var interessert i en enkel, rask jobb. En mindre bil med fire menn om bord sirklet et par runder først for å sjekke at kysten var klar, før en av de fire krøp under den store SUVen, og tok fram verktøyet sitt for å fjerne katalysatoren.

Men å sage i stål lager bråk, og det ingen av de fire visste eller tenkte på, var at det lå en person inne i SUVen og sov. Hun våknet naturlig nok opp av de mystiske lydene som kom fra undersiden av bilen, ble redd, startet bilen, satte den i revers og rygget avgårde.

Som politiet sa det etterpå: “The victim woke up from the sound, turned the car on, put the vehicle in reverse, and felt a bump like she ran something over. She stopped immediately, leaving the suspect on the ground after running him over.”

Etter å ha sett at det lå igjen en livløs person på bakken, ringte damen 911, men det var lite ambulansemannskapet kunne gjøre, og tyven ble erklært død ved ankomst til sykehuset. De tre andre ble anholdt på stedet.

P.s. Bildet i denne saken er et rent illustrasjonsbilde fra Honda USA, og har ingenting med tyveri av katalysatorer å gjøre.