Techno Classica 2023: Verdens største klassikermesse
Techno Classica 2023: Verdens største klassikermesse
Techno Classica 2023: Verdens største klassikermesse

Techno Classica 2023: Verdens største klassikermesse

Med 2700 biler blir det mange inntrykk å ta innover seg når man vandrer rundt på gigantmessen i Essen.  

Techno Classica i den tyske byen Essen er et beist av en messe. Vi snakker tross alt om 120.000 kvadratmeter, hvor man kan se 2700 biler. Messen ble første gang avholdt i 1989, og vokste år for år til den nådde sitt høydepunkt rundt 2010-2016. På den tiden kjørte BMW og Mercedes-Benz enorme stands, og det var så mange selgere og klubber at man måtte ta i bruk overetasjene også. Den tiden er dessverre forbi ser det ut til, og det er to enkle grunner til det.

Det første er Brexit, som har gjort det ulønnsomt for britiske selgere å ta turen til Essen, og deres fravær merkes godt. Dertil har man selvsagt Corona, som gjorde at messen ble avlyst to år på rad. Den var tilbake i fjor, og for gjengangere på messen (som undertegnede) er det lett å se at den ikke er som i glansdagene, og selgere jeg pratet med rapporterte om tregt salg. Det er imidlertid ikke så rart med tanke på den økonomiske situasjonen verden befinner seg i nå. Folk flest har mindre å rutte med enn før, og da kjøper man ikke diverse bilrelaterte ting sånn uten videre.

Forhåpentligvis er dette bare en liten nedgang som verden går gjennom for øyeblikket, og at man allerede neste år ser en oppgang igjen. For Techno Classica er fortsatt «the mother of all classic car shows”, og jeg så mengder av begeistrede besøkende som ivrig studerte alle godbitene rundt seg. Har du ikke vært der anbefales den på det sterkeste. Tusenvis av biler i alle prisklasser, nærmere 200 merkeklubber med egen stand, nydelig tysk øl og mat og topp stemning all the way. Det kan jo ikke bli bedre for en autofil sjel enn dette, noe bildene forhåpentligvis kan illustrere. Bis nächstes Jahr Essen!