Ukas bil - 1966 Volvo Amazon 122s
Er det ikke vakkert når bilen er så fin at dette like gjerne kunne vært et fabrikksbilde fra 1966?
Ukas bil - 1966 Volvo Amazon 122s

Ukas bil - 1966 Volvo Amazon 122s

Vidunderlig strøken, urestaurert svensk traver fra Kongsberg.

 

Fra å være en dagligdags bil som ble oversett av mange, uten verdi, åkerkjørt og slengt på skauen, til å endelig få statusen den fortjener. Spesielt fortjent er det når det finnes så godt bevarte eksemplarer som denne. Geir Andre Ånnestad fra Kongsberg har nemlig sammen med sin far blitt kun den tredje eieren på denne 122s 1966-modellen.
- Både faren min og naboene mine har hatt bilinteresse, så det kom jo naturlig for meg også, forteller 28-åringen.
I hans familie har det alltid vært Volvo som har vært tingen, så når denne dukket opp var det aldri noen tvil. Denne skulle de ha.
- Pappa hadde egentlig veldig lyst på en PV sports-utgave som han hadde da han var ung, men når denne dukket opp så måtte vi bare slå til. Amazonen ble solgt ny i Sandefjord til en kaptein fra Hvittingfoss, som da ligger i Kongsberg kommune. Bilen byttet så hender innad i kommunen før vi kjøpte den i 2015. Med andre ord er vi kun de tredje eierne på bilen siden den var ny, forklarer Geir Andre.

 

Amazonen har alltid blitt tatt godt vare på, og fra det Geir Andre har hørt så skal den aldri ha blitt vinterkjørt. Det betyr også at odometeret viser så lite som 150.911 kilometer. Bilen er så å si original urestaurert, hvorav kun den ene fangeren foran er lakkert opp etter en skade, samt at motorrommet har fått seg en liten oppfriskning.
- Det hadde vært noe oljesøl i den, så motorrommet er lakkert opp, og det samme med selve blokken. Ellers er det satt på 5,5 tommers breifelger med hvite dekksider, samt fire originale Marshall Major-lykter foran. Ellers er den kun polert og vedlikeholdt. Lakken er den originale «89 lyseblå» fra 1966, forteller Geir Andre.

- Det er god gammel svensk kvalitet. Jeg bruker bilen mye på treff, og blant annet har jeg vært på flere treff i Ål og Hallingdal. 

Motoren er en original B18 med to enkle SU forgassere, som samhandler med en firetrinns girkasse med overdrive. Også innvendig er bilen så å si original. Geir Andre forteller at forsetene har blitt byttet da de var veldig slitte da de kjøpte bilen. De nye forsetene kjøpte de fra en fabrikk i Finland som lagde setene også da bilen var ny. Der bruker de den samme pressen og akkurat samme produksjonsmåte som de gjorde den gang, så mer autentisk retroprodusert del skal man lete lenge etter.

For å få fullført den ultimate ekvipasjen hadde Geir Andres far en 1975 Poletta campingvogn stående.
- Vi fant ut at denne måtte være perfekt å ha bak Amazonen. Fargen på Amazonen er en ganske så sjelden farge, så vi måtte få campingvogna lik. Vi prøvde først å lakkere, men det krakelerte fort, så vi landet på å rullemale den. Det funket fint, så nå er det en ekvipasje som får mye oppmerksomhet, smiler Geir Andre.
Det vises også på treff, da Amazonen hanker inn premie etter premie. Ni i tallet i løpet av fem år i deres eie.
- Jeg husker spesielt et treff i regi av en Amcar-klubb i Hoff, der omtrent 300 biler møtte opp, derav selvfølgelig masse gromme amerikanske biler. Likevel var det jeg som stakk av med førsteplass blant klubbens valg. Den henger naturligvis høyt for meg, gliser Geir Andre.

«Fantastisk god» er ordene han velger når han skal beskrive hvordan bilen er å kjøre.
- Det er god gammel svensk kvalitet. Jeg bruker bilen mye på treff, og blant annet har jeg vært på flere treff i Ål og Hallingdal. I fjor hadde jeg med campingvogna, og på vei hjem var det mørkt og det regnet. Det var null problem. Bilen gikk veldig fint, og med de ekstra lyktene foran var det ikke noe problem å se. Jeg bare storkoste meg, forteller 28-åringen.
Ikke så overraskende så skal bilen få stå og gå veldig likt slik den er i dag. Geir Andre forteller at noen av kromlistene som går fra taket og nedover stolpene skal byttes, da disse har sett bedre dager.
- Sett bort fra det blir det polering og vanlig vedlikehold. Jeg må innrømme at jeg er veldig stolt av bilen, og når den er så fin og mer eller mindre original urestaurert så må den bare få være det, avslutter Geir Andre.

 

Det vises også på treff, da Amazonen hanker inn premie etter premie. Ni i tallet i løpet av fem år i deres eie.
- Jeg husker spesielt et treff i regi av en Amcar-klubb i Hoff, der omtrent 300 biler møtte opp, derav selvfølgelig masse gromme amerikanske biler. Likevel var det jeg som stakk av med førsteplass blant klubbens valg. Den henger naturligvis høyt for meg, gliser Geir Andre.


Din bil kan også bli ukas bil, men da må du legge den inn i garasjen vår først!