Camaro turned RS - 1972 Chevrolet Camaro
Camaro turned RS - 1972 Chevrolet Camaro
Camaro turned RS - 1972 Chevrolet Camaro

Camaro turned RS - 1972 Chevrolet Camaro

Bilen var et tomt karosseri og mange pappesker med deler. Madelen og faren Tom fikk orden på sakene.

Denne artikkelen var først på trykk i AMCAR #2-2025

Tom Amundsen fattet interesse for amerikanske biler da han ble oppmerksom på at den ene naboen hans hadde en amerikansk bil stående parkert utenfor huset sitt. Det førte til at Tom, som den gangen var rundt 16-17 år gammel meldte seg inn i American Car Owners Club Moss. Det som deretter skjedde, var at Tom blir bitt av en sykdom han selv forteller han ikke har blitt kvitt og amerikanske biler har siden den gang vært hans eneste hobby. Det har i stor grad vært forskjellige GM-produkter det har gått i, men han har skeiet ut og kostet på seg en MOPAR og en Ford i ny og ne. Det er likevel GM som trekker det lengste strået og i stor grad har det gått i Camaro og Firebird. Etter hvert fikk livet en ny arbeidsoppgave. Det var å passe på en lita tulle som fikk navnet Madelen.

Madelen er ei trivelig og rolig jente som vokser opp som pappas sidekick. Hun ble med sin amcar-frelste far rundt på biltreff og turer i oppveksten, og stakk med ujevne mellomrom en nysgjerrig snute innom garasjen for å se hva faren drev på med. Madelen ble etter hvert klar over egen interesse og fant ut at det var Camaro som også gjaldt for henne, da aller helst en førstegenerasjon, en bil Tom har hatt flere av.
- Jeg hadde jo lyst på egen entusiastbil og fikk hjelp av pappa til å lete litt etter et egnet objekt, forklarer Madelen som også skyter inn at hele familien kjører Chevrolet. De har en 1989 Camaro Iroc-Z convertible, 1989 Chevrolet Blazer S10, 2018 Chevrolet Bolt elbil og en 2009 Chevrolet Aveo.

Det store prosjektet
Tom visste om en aktuell bil, men den sto i deler og hadde gjort det i svært lang tid. Bilen var eid av en av Toms arbeidskollegaer gjennom 35 år.
- Magne Lundeby kjøpte denne bilen i 1985 og brukte den i to år. Deretter pillet han bilen i biter og begynte på en oppussing. Jeg maste i årevis om at han måtte få skrudd den sammen, men det skjedde aldri. Etter hvert ble det slutt på at vi jobbet sammen og da sa jeg fra om at dersom han noen gang ville selge bilen, så ville jeg ha beskjed. Februar 2023 ringte telefonen og Magne var nå klar for å selge da kroppen ikke tillot at han gjorde ferdig bilen. Vi ble enige om en deal som var bra for oss begge og den ble kjøpt. Madelen var med helt fra starten av, forklarer Tom.

Les mer: Smakfull råskap - 1969 Chevrolet Camaro

Bilen var et skall med masse deler i esker. Karosseriet hadde blitt rustsveiset hvor det en gang hadde vært litt rust, men ellers var karosseriet ganske pent. Noen skrammer på en dør og litt annet småtteri var det eneste. De startet derfor med et rustsveiset, sandblåst og grunnet karosseri. Det første som så ble gjort var å lakkere bilen under, slik at det bare var å kaste seg på montering av delene som er skrudd fast under bilen. Traversen foran og bak ble så gjort klar og en helt ny forstilling ble så montert. Understell og bremser er slik det ble levert fra fabrikk, men med nye deler. Stabstagene er derimot noe kraftigere enn bilen originalt kom med. Deretter fulgte en helt ny bakstilling med en overhalt bakaksling. Da alt var montert på bilen var den for første gang på lang tid rullbar. Da var karosseriet klart for å lakkeres på oversiden. Bilen var opprinnelig blå, noe Madelen ønsket å beholde.
- Jeg likte at bilen var blå, men synes kanskje ikke den fargen var helt perfekt for meg. Jeg tok derfor en runde med lakkprøver og fant etter hvert en farge jeg synes var perfekt. Fargen heter Skoda Racing Blue, en farge du finner på vRS-utgavene Skoda selger, forteller Madelen.

RS-forvandling
I eskene med deler fulgte et mer eller mindre komplett interiør med, men mesteparten var godt slitt og ikke noe en ønsker å sette i en oppusset bil. I jakten etter deler var det naturlig å lete på eBay, men også Camaro-skroten i Sverige var flittig brukt. Camaro-Skroten er et firma i Gøteborg som ble startet i 1982 og er ekspert på nettopp Camaro og Camarodeler. Madelen og Tom bestemte seg for å bygge den likt en 1972 Camaro RS, så det var viktig for Tom og Madelen å gjenskape bilen slik den ville vært fra fabrikk med alle RS-options. De delene som originalt sto på bilen som var verdt å pusse opp ble benyttet etter beste evne.
- Det fulgte med en 350-motor, 350-girkasse og en 10-bolt bakaksling hvor alt nå er overhalt. Motoren hadde stått lenge med en ukjent feil, så vi bestemte oss for å overhale den. Feilen ble raskt oppdaget. Tannhjulet på veiva var montert feil vei, så tenningsmerket ble stående motsatt av hva det skulle ha gjort. Etter det ble satt inn nytt register med drev både oppe og nede, samt kjede, var det klart at feilen var utbedret. Da vi satte den sammen og startet den våknet den til live umiddelbart. Rust i kjølesystemet var dog et problem, så det ble ganske mange runder med ny frostvæske og vann for å få den ren og pen, forteller Tom.
Motoren er boret opp 0.30 og hadde da de kjøpte bilen 11-1 stempler. Dette er nå byttet slik at kompen ligger rundt 10, også er det satt inn en kamaksel som har dreiemoment som formål, for å gjøre bilen mer lettkjørt og sterk. Lettkjørt og komfortabelt er nemlig noe Madelen synes er viktig.

Les mer: Dominator Camaro - Kompressormatet 1968 Chevrolet Camaro

Flott stuk
Utvendig er den lekkert lakkert i nevnte blåfarge med sorte striper. I tillegg har den fått et sett med Z28 replica-felger som er større enn de originale Z28-felgene. Stuket ble komplettert med to tommer senk, noe Malene gjerne skulle ha vært foruten. Camaroen skal derfor heves litt. Innvendig er den i stor grad original slik som en RS-bil skal være, men det er satt inn nye stoler. De nye stolene er ProCar-stoler som er satt inn for enda mer komfort mens du sitter bak rattet. Det er også satt inn Dakota Digital instrumentering.  
Det har blitt noen treff siden bilen ble ferdig, samt noen treff hvor det faktisk har endt i premie. Camarotreffet på Pers Hotell var en av disse anledningene. I tillegg bruker Madelen bilen mye i nærområdet. Nå står bilen på bukker for litt arbeid i løpet av vinteren. 350-girkassen skal byttes ut til fordel for en TH700 for lugnere gange på E6, samt at eksosanlegget skal justeres litt. I tillegg har det blitt skaffet et sett elektriske vindusheiser som Madelen og Tom vurderer om de skal sette inn til fordel for de originale. Litt lenger frem i løypa er det også planer om å sette inn hi-jackers eller luftfjæring bak, slik at Madelen lettere kan ha med seg folk i baksetet uten at bilen skal bli for lav.
- Det har vært en veldig morsom prosess å være en del av. Å lære hvordan alt henger sammen og fungerer har vært veldig interessant, avslutter Madelen som også påpeker at det er kjøringen hun nyter mest.