Tom Cruise + Porsche = tidenes dyreste
Tom Cruise + Porsche = tidenes dyreste
Tom Cruise + Porsche = tidenes dyreste

Tom Cruise + Porsche = tidenes dyreste

Det ble auksjonsfeber og en pris svært få hadde sett for seg.

Vi skrev tidligere om at den berømte bilen fra filmen «Frekke forretninger» skulle selges, men få hadde trodd at prisen skulle bli så høy.

Da Barrett-Jackson startet auksjonen i Houston, Texas, var det høyst usikkert på hvor man kom til å ende opp prismessig. Ja, bilen hadde en stor rolle i filmen «Risky Business» fra 1983, hvor den ble kjørt av selveste Tom Cruise, kanskje planetens mest berømte skuespiller. Dette burde tilsi en heftig pris, ikke minst fordi det er den eneste dokumenterte 928 som fins fra innspillingen, men på den andre siden er det «bare» en Porsche 928 fra 1979, og du kan finne ett brukt eksemplar til 150.000 kroner. Det er derfor ingen stor samlerverdi i bilen i seg selv, så alt avhang egentlig av hvor høyt Tom Cruise-faktoren ville ta bilen.

Det viste seg å være veldig høyt. Her kan først nevnes at en 1966 Ford Mustang Shelby GT350 gikk for 495.000 dollar på den samme auksjonen, mens en 2019 Ford GT gikk for 1,2 millioner dollar. Bare for å sette ting i perspektiv. Men Tom Cruises filmbil gikk for svimlende 1,98 millioner dollar, eller 17 millioner norske kroner! Det gjør bilen til tidenes suverent dyreste Porsche 928, og det er vanskelig å se for seg at rekorden noensinne vil bli slått.

Det er da heller ikke noen vanlig 928. Vi snakker sannsynligvis tidenes mest berømte 928, og det skyldes som nevnt dens opptreden i filmen «Risky Business» fra 1983. Eller «Frekke forretninger» som den het på norsk da den gikk på kino her. I hovedrollen fant man en ung Tom Cruise, og ifølge filmens produsent Jon Avnet, så var det i denne bilen at Cruise lærte seg å kjøre bil med manuelt gir.

Cruise spiller en ung student i filmen, som blir overtalt av en venn om å ha det litt moro når foreldrene er bortreist en helg. Det fører til at han ringer en gledespike, som viser seg å være den smellvakre Rebecca De Mornay. Hun kommer over til hans hus, men når Cruise sin karakter skal betale for den hyggelige natten, må han dra til banken og hente penger, og når han kommer tilbake er den flotte damen borte. Dette fører til mye styr, og snart er halliken til damen på sporet av Cruise, og snart forsvinner også Porschen som tilhører Cruises far ned i Lake Michigan. Regningen for å fikse bilen blir katastrofalt høy, og for å kunne betale gjør Cruise om sine foreldres hus til et bordell. Her snakker vi komplikasjoner!

For scenen hvor bilen triller ut i Lake Michigan brukte man en 928 ribbet for utstyr. Men auksjonsbilen ble brukt til mesteparten av wide-shot kjøresekvensene, samt biljakten. Den har chassisnummer 9289201213, og er som nevnt den eneste dokumenterte 928 som finnes fra innspillingen. Bilen har ellers ingen spesielle modifikasjoner, men er en original (bortsett fra lakken som var grønn fra fabrikk, men som ble lakkert før filming) 928 med 5-trinns manuell og 4,5-liters V8 uten noen form for trimming.

Men siden vi snakker om bilen hvor Tom Cruise lærte seg å kjøre manuelt, og hvor en av 80-tallets vakreste kvinner befant seg endte man altså opp med en salgssum på 17 millioner kroner.