10 Sportsbiler på budsjett - Alfa Romeo GTV
10 Sportsbiler på budsjett - Alfa Romeo GTV
10 Sportsbiler på budsjett - Alfa Romeo GTV
10 Sportsbiler på budsjett - Alfa Romeo GTV

10 Sportsbiler på budsjett - Alfa Romeo GTV

10 Sportsbiler på budsjett - Alfa Romeo GTV

100.000 kroner. Hva slags sportsbil får du for den prisen? En sportsbil som er gøy å kjøre, med spenstige kjøreegenskaper, kult design, manuell kasse og to dører. Svaret kan overraske, for det er mange flotte alternativer å velge mellom. I denne serien skal vi se på flere ulike kandidater. Denne gangen skal vi se nærmere på Alfa Romeo GTV 916 

Alfa Romeo GTV 916
Alfa Romeo er et merke som klinger godt til de fleste bilentusiaster og det at man kan få en to-dørs sportsbil fra den italienske leverandøren for under 100.000 kroner klinger kanskje enda bedre. GTV står for Gran Turismo Veloce og er et navn som strekker seg langt tilbake i Alfas historie. Da GTV med modellnummer 916 ble lansert i 1993 var det en bil med futuristiske linjer og flere motorvalg. Du kunne også få den i kabriolet, da kalt Alfa Romeo Spider. Det litt spesielle designet kan man takke Enrico Fumia hos det kjente designhuset Pininfarina for. De skjulte lyktene med hull i panseret, den langsgående sprekken på siden og den litt stutte hekken gjør at designet på GTV 916 er enten elsket eller hatet.

Interiøret er førerorientert med vinklede målere, sportslige stoler med god sidestøtte og en slak midtkonsoll som strekker seg ut og inn langs gulvet. Den kom med flere forskjellige interiør både skinnstoler i brunt og svart, eller stoffseter. Bilen er en 4-seter, men som på alle 90-talls sportsbiler med fire seter er det stort sett barn eller folk uten ben som passer best i baksetene. Måten kupeen er designet gjør at du sitter særdeles pent plassert i bilen som sjåfør og kan med enkelhet starte med litt aktiv kjøring, bilen er klar for det.

Om du er i tvil om dette er en bil for deg så kan det være verdt å nevne at den kjente journalisten Jeremy Clarkson beskrev GTV 916 som en av tidenes beste sportsbiler og på Top Gears liste over topp 100 biler publisert i 2001 ble den nummer 29.

Friskt drag
Om du er av typen som synes det er kjekt med litt ekstra fuzz i eksosen eller om du er av typen som trenger mye slagvolum og moment så har Alfa Romeo GTV 916 det du måtte ønske. Den minste motoren er en 1,8 liters twin spark motor på 142 som oppleves som overraskende villig og med litt tvang fra sjåføren og aktiv giring våkner denne motoren skikkelig til. Den største og mest brutale motoren var deres 3,2 liters V6 på hele 237 hestekrefter gjør at du klarer å komme deg opp til 100 kilometer i timen på snaue 6 sekunder, da snakker vi akselerasjon som til de grader er akseptabelt på en slik liten rakett. Ingen sportsbil er komplett uten manuellgir og på GTV 916 fikk du både 5-trinns og 6-trinns manuell.

Hva bør du se opp for?
På disse bilene er det mye moro, men selvfølgelig noen problemer. Noen kaller det sjel, andre kaller det trøbbel. Uansett hva du kaller det er det viktig å være obs på noen ting med denne bilen. Forstilling og bakstilling har en tendens til å ha problemer, så vær på vakt etter ulyder, spesielt klunkelyder som indikerer gåene foringer og ledd. Airbaglampen har en tendens til å lyse som følger av ledningsbrudd og bunnpanna lekker ofte fordi et eksosskjold ligger inntil og slår sprekk i den. Om slike problemer er rettet opp i eller i orden kan du virkelig få mye sportsbil for pengene, enten som 1800 twinspark eller 3,2l V6.

På jakt etter noe annet? Kanskje frister Toyota MR2, Mazda MX-5 eller Audi TT mer så klikker du på lenken for å lese om de?